Şekerli ve asitli gıdalar diş çürüklerine kapı aralıyor

Şekerli ve asitli gıdalar diş çürüklerine kapı aralıyor

ABONE OL
Ağustos 26, 2022 07:30
Şekerli ve asitli gıdalar diş çürüklerine kapı aralıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diş çürüklerinin nedenleri hakkında bilgilendirmede bulunan VM Medical Park Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Fırat Adin, “Ağız ve dişlerin bakımı düzenli olarak yapılmadığı takdirde ağzımızda bulunan bakterilerin sayısı artıp, diş yüzeyine yapışarak delikler oluşturmaktadır. Bu asit üreten bakterilerin artmasındaki ana sebepler ise yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması, diş ipi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmemesi, şekerli ve asitli gıda tüketimi, sigara kullanımı gibi yaşam tarzımızı oluşturan alışkanlıklar gelmektedir” dedi.

 

Diş çürümesi neden oluşur sorusuna verilebilecek en iyi cevabın, ağız ve diş sağlığına yeterince özen göstermemek olduğunun altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Fırat Adin, uyarılarda bulundu.

 

ASİDİK ORTAM DİŞ DOKULARINDA YIKIMA SEBEP OLUYOR

 

Diş çürüklerinin genellikle karbonhidratlı yiyeceklerin (şeker, nişasta vs.), kola ve benzeri şekerli gazlı içecekler, kek, çikolata vb. özellikle yapışkan gıdaların diş yüzeyinde uzun süre kalmasıyla oluştuğunu belirten VM Medical Park Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Fırat Adin, “Ağızda var olan bakteriler bu gıda artıkları ile beslenmekte ve bu mikroorganizmalar yardımıyla asit üretilmektedir. Bir süre sonra bu asidik ortam dişin sert dokularında yıkıma sebep olup diş çürüklerini oluşturmaktadır” diye konuştu. 

 

KARBONHİDRATLI GIDALARI SIK TÜKETENLER RİSK ALTINDA

 

Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler oluştuğunu ifade eden belirten Dt. Fırat Adin; beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyecekleri fazla tüketenlerin yanı sıra kullandıkları suların florür oranı çok düşük olan kişilerin daha fazla çürük tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti. Bakteri plağı tarafından oluşturulan aside karşı tükürüğün doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemeyeceğinin altını çizen Dt. Fırat Adin, tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıklar ya da ilaçların da çürük oluşumunu hızlandırdığını söyledi.

 

DÜZENLİ FIRÇALAMA VE UYGUN DİŞ FIRÇASI SEÇİMİ ŞART 

 

Günümüzde diş çürüklerini tamamen engelleyebilecek ilaç ya da aşı henüz bulunmamış olsa da düzenli ve etkin fırçalamanın, önleyici uygulamalar ile desteklendiği durumlarda sağlıklı dişlere sahip olmak mümkün olduğunu belirten Dt. Fırat Adin, “Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipliğinin düzenli kullanılması en etkili yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, uygun diş fırçası seçilmelidir. Diş hekimi kontrollerinin düzenli aralıklarla yapılması çürüğün erken dönemde yakalanması için en iyi yoldur” dedi.

 

ÇÜRÜK, TRAVMA VE AŞINMALAR OLABİLİR

 

Hayatımız boyunca dişlerimizin pek çok kimyasal ve fiziksel etkenlere maruz kaldığını vurgulayan Dt. Fırat Adin, bu yüzden dişlerimizde çürük, travma ve aşınmalar meydana gelebileceğini işaret etti.  

 

DİŞ ETİ HASTALIKLARINDA ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

 

Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar olduğunu belirten Dt. Fırat Adin, şu bilgileri paylaştı:

 

“Erişkinlerde diş kayıplarının yüzde 70’inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen çene kemiğinde geriye dönüşümsüz hasar oluşturabilir. Dişleri destekleyen diğer dokularla birlikte çene kemiğinde de hasar oluşur. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.”

 

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ ESTETİK VE HASSASİYET ŞİKÂYETLERİNE SEBEP OLABİLİR

 

Popülasyonun büyük bir kısmında görülen diş eti hastalıklarından birinin de diş eti çekilmesi olduğunu belirten Dt. Fırat Adin, “Diş eti çekilmesi, dişi çevreleyen kemiği örten diş eti dokusunun çeşitli sebeplerden dolayı konumunun değişerek diş kök yüzeyinin açılmasıdır. Diş eti çekilmesi, estetik ve hassasiyet şikâyetlerine sebep olabilen ve oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Genellikle tedavi edilmeyen diş hastalıklarının ve oluşan diş taşlarının temizlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde ilerleyerek sonunda diş kaybına sebep olabilir. Diş eti çekilmesi tedavilerinde koruyucu, idame edici ve/veya cerrahi yöntemler kullanılmaktadır” diye konuştu. 

 

ASİTLİ YİYECEK VE İÇECEKLER DİŞ HASSASİYETİNE NEDEN OLABİLİR

 

Diş hassasiyetinin (dentin hassasiyeti) de yaygın bir diş problemi olduğunu vurgulayan Dt. Fırat Adin, şunları söyledi:

“Diş hassasiyeti, diş eti çekilmesi ve diş minesi aşınması gibi yaygın problemlerin sonucu olarak zaman içerisinde gelişebilen bir durumdur. Diş hassasiyeti çoğunlukla 20 – 50 yaş arasında görülür. Asitli yiyecek ya da içeceklerin düzenli tüketilmesi dişin minesini aşındırır ve dişlerde hassasiyet oluşmasına neden olur. Bu durumdan şikâyetçi olmamak için asitli yiyecekleri sınırlı sayıda tüketmek gerekir. Diş ve diş eti yapıları kişiler arasında farklılık gösterir. Bu yüzden üreticiler birbirinden farklı diş fırçaları üretirler. Eğer hassas dişleriniz varsa ve sert diş fırçası kullanıyorsanız, dişlerinize zarar verme olasılığınız çok yüksektir. Bu konuda diş hekiminizin tavsiyesine başvurun. Yanlış diş fırçası kullanımının yanı sıra çok sert diş fırçalama da dişlere zarar verir. Bazı kişiler dişlerini daha sert bir şekilde fırçalayarak daha iyi temizlediklerini ya da dişlerinin daha beyaz olacağını zannederler. Oysa bu diş ve diş etlerine zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Dişlerini sıkan ya da gıcırdatan kişilerde diş hassasiyetinin görülmesi çok yaygın bir durumdur.” 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

PUAN DURUMU

O G P

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Medyagar.com - Her hakkı Saklıdır.